Sähkön hinta askarruttaa


"Mitä sähkö maksaa talvella ja millainen sopimus nyt kannattaa valita?"
"Sähkö on ennätyshalpaa, mutta Lammaisten Energian hinnat ovat korkealla."
"Miksi kvartaali ei ole enää kvartaali?"

Nämä asiat ovat viime aikoina askarruttaneet asiakkaitamme. Toukokuulle tultaessa sähkön tuntihinta NordPoolin sähköpörssissä on painunut ennätyksellisen alas. Ajoittain sähkön hinta on ollut jopa negatiivinen eli sähkön käyttäjille on maksettu sähkön kuluttamisesta! Alhaiset hinnat ovat seurausta siitä, että tuotantoa on paljon samaan aikaan, kun sähkön kulutus on alhaalla. Nyt erityisesti pohjoisessa on tulvia, joiden takia vesivoima tuottaa täydellä teholla eikä tuotantoa voida säätää alemmas.
Alla olevassa kuvassa näkyy 25.5.2023 klo 16 tunnin osto- ja myyntitarjouskäyrät NordPoolin sähköpörssissä. Kuvasta nähdään, että osto- ja myyntitarjouskäyrät leikkaavat noin 6000 MW kohdalla, jolloin tunnin hinnaksi muodostuu lähellä nollaa oleva hinta. Hinta olisi ollut lähellä nollaa vielä 1000 MW suuremmallakin kulutuksella, koska samaan aikaan myös tuulivoiman tuotantoa oli markkinoilla paljon.

Kuvassa näkyy 25.5.2023 klo 16 tunnin osto- ja myyntitarjouskäyrät NordPoolin sähköpörssissä.


Mutta miksi kaikki asiakkaat eivät ole päässeet hyötymään alhaisista sähkön hinnoista?

Toukokuun alhaiset sähkön hinnat on pystynyt hyödyntämään, jos on ostanut sähköä tuntihinnoitellulla sähkönmyyntituotteella. Tällainen on esimerkiksi Lammaisten Energian Wiksu, joka on toistaiseksi voimassa oleva eli sen voi vaihtaa toiseen tuotteeseen kahden viikon irtisanomisajalla. Jos sähköä ostaa tuntihinnoitellulla tuotteella, joutuu tietysti maksamaan myös korkeaa hintaa, kun sähkön hinta taas nousee.

Muita sopimustyyppejä ovat Kvartaali, joka on myös toistaiseksi voimassa oleva ja jossa hinta vaihtuu neljä kertaa vuodessa, sekä Iisi, joka on kiinteähintainen ja määräaikainen yhden tai kahden vuoden sopimus. Nämä sopimustyypit voidaan nähdä eräänlaisina vakuutuksina, jolloin asiakas tietää kuinka paljon sähköstä joutuu maksamaan, mutta kääntöpuolena vakuutuksesta voi joutua maksamaan korkeampana sähkön hintana. Kvartaali-tuotteen hinta seuraa markkinahinnan muutoksia ja sopimuksen hinnan muutoksista ilmoitetaan asiakkaille vähintään kuukautta etukäteen. Hinta ei välttämättä kuitenkaan aina vaihdu 1.1., 1.4., 1.7. ja 1.10., mutta pidämme kiinni siitä, että hinta päivittyy neljä kertaa vuodessa.


Valitessaan tuntihinnoitellun tuotteen asiakas itse kantaa riskin oman kulutuksensa määrästä ja ajoittamisesta. Kiinteähintaisessa tuotteessa sähköyhtiö tekee tämän asiakkaan puolesta ja ostaa sähkön markkinoilta sopimuksen keston ajalle silloin, kun sopimus tehdään. Esimerkiksi Kvartaali-tuotteen tapauksessa me ostimme sähkön markkinoilta jo vuoden 2022 marraskuussa tammi-maaliskuun 2023 väliselle ajalle. Vastaavasti 1.4.-30.6.2023 väliselle ajalle olemme hankkineet Kvartaali-sopimuksilla myytävän sähkön jo helmikuussa. Näin ollen Kvartaali-sopimusten hinta päivittyy taas 1.7.2023 alkaen, jolloin hinta laskee merkittävästi. Jos hinnat kesällä nousevat, näiden Kvartaali-sopimusten hinta kuitenkin pysyy samana 30.9.2023 saakka.


Sähkön hinnan ennustaminen kovin pitkälle tulevaisuuteen on erittäin vaikeaa. Tulevan syksyn ja talven hintoihin vaikuttaa hyvin paljon säätila: kuinka sateista ja tuulista on, tuleeko kovia pakkasia jne. Ja tietysti sähkön kulutus vaikuttaa hintoihin. Ensimmäisen kuvan hintakäyrästä nähdään myös, että hyvinkin pienet muutokset kulutuksessa voivat vaikuttaa hintaan voimakkaasti. Sähkön hinta muodostuu ihan erilaiseksi, jos 7200 MW sijasta sähkön ostotarjouksia olisikin 7500 MW!

Pitkässä juoksussa tuntihinnoiteltu pörssisähkö on ollut asiakkaalle edullisin tapa ostaa sähköä, mutta tällöin asiakkaan täytyy sietää riskiä ja olla varautunut maksamaan suuria sähkölaskuja, kun hinnat nousevat. Kiinteähintaisilla sopimuksilla saa hinnoitteluun vakautta. Parasta sopimustyyppiä täytyy siis miettiä jokaisen asiakkaan omista lähtökohdista!


teksti:
Kimmo Kivikko
Lammaisten Energian toimitusjohtaja