Varaudu sähkökatkoihin

Sähkön olemassaolon huomaa yleensä vasta, kun tulee sähkökatko. Silloin kiinnostavinta on tietää, miten kauan katko kestää. Yleensä katkot ovat lyhyitä ja sähköt palautuvat ennen kuin ehdimme reagoida mitenkään.

Pitkä sähkökatko on harvinainen, mutta ei mahdoton, joskus poikkeavat sääolot voivat aiheuttaa pidempään kestävän katkon. Sähkön puute vaikuttaa eri tavalla eri vuodenaikoina ja eri tilanteissa

Jos sähköt katkeavat

Tarkista ensin katkesiko sähköt koko kiinteistä, vai paloiko sulake. Katso / kysele onko naapureilla sähköt poikki. Lammaisten Energia valvoo sähköverkkoaan 24 h vuorokaudessa ja yleensä saa tiedon katkosta melko nopeasti, eli sähköyhtiölle ei tarvitse soittaa heti katkon alettua. Odota, että vika on korjattu ja sähköt palautuvat. Jos kuitenkin näet, että verkko on vaurioitunut tai puu on kaatunut linjalle, siitä on hyvä ilmoittaa vikanumeroomme.

Mikäli katko tuntuu pitkittyvän, saat sähköyhtiön www-sivuilta tietoa katkon syystä ja arvion mahdollisesta kestosta. Seuraa myös radion uutisia.

Pidä kotona sähkökatkon varalle:

  • taskulamppu
  • kynttilöitä ja tuikkuja
  • patterikäyttöinen radio
  • pattereita
  • säilykkeitä ja muuta kuivaruokaa


Pitkien sähkökatkosten varalle on Puolustusministeriö laatinut kansalaisoppaan. Tutustu Pahasti poikki - Näin selviät pitkistä sähkökatkoista -oppaaseen.