Sähkön siirto herättää tunteita

3.2.2016

Sähkön siirtämisestä on tullut viime vuosina varsin suosittu puheenaihe. Usein puhutaan sähkökatkoista, mutta nyt puheenaiheeksi on noussut kohtuuttomat siirtohinnan korotukset. Sähkön siirtäminen on monopoliliiketoimintaa, jota asiakas ei voi kilpailuttaa. Entisen valtionyhtiön hinnankorotukset ovat puhuttaneet viime päivinä, niin asiakkaita, kuin politiikkoja. Toisaalta poliitikot päättivät pari vuotta sitten Suomen laajimman sähköverkon myymisen ulkomaisille pääomasijoittajille ja nyt ihmetellään, kun yhtiö ei maksa veroja suomeen ja nostaa hintaa kohtuuttomasti. Lisäksi poliitikot vaativat ja hyväksyivät sähkömarkkinalain muutokset vuonna 2013, jossa velvoitetaan kaikki yhtiöt laittamaan sähköverkkonsa sellaiseen kuntoon, että myrskyistä ei tule sähkökatkoja. Tämä kaikki tuntuu osittain ristiriitaiselta, mutta niin nykyhetken mukaiselta. Sähkö on enemmän kuin tärkeä osa yhteiskuntaa ja sen toimivuutta.

Lammaisten Energia paikallisena sähköyhtiönä pyrkii pitämään hinnoittelun vakaana ympäristön myrskyistä huolimatta. Meidän toimintaamme eivät ohjaa poliittiset päättäjät, eikä ulkomaiset omistajat. Pienenä, ketteränä ja kustannustehokkaana yhtiönä olemme saaneet pidettyä siirtohinnoittelun samana viimeiset seitsemän vuotta.

Näinä vuosina olemme investoineet vuosittain noin miljoona euroa Nakkilan ja Harjavallan sähköverkkoon, mikä on lähes kolmas osa asiakkaiden meille maksamista siirtomaksuista. Tulemme myös jatkossa panostamaan vahvasti alueemme sähköverkkojen kehittämiseen, jolloin maakaapeloimme vuosittain lähes 20 kilometriä. Samalla työllistämme alueemme urakoitsijoita ja pidämme aluetta elinvoimaisena

Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta päätekijästä energiasta ja siirrosta, sekä veroista. Jokaisen osuus on kokonaislaskusta noin kolmannes. Sähkövero kerätään siirtolaskun yhteydessä ja tilitämme sen edelleen valtiolle. Varsinaisella siirtomaksulla ylläpidetään ja uudistetaan alueen sähköverkkoa, maksetaan meille tulevan sähkön siirto, sekä hoidetaan mittaus, asiakaspalvelu ja laskutus

Toiminnan tehostumisesta huolimatta meilläkin on siirtohinnoissa korotuspaineita. Vuoden alussa meille sähköä siirtävät yritykset ilmoittivat yli 15 % korotuksista ja lisäksi sähkömarkkinalain velvoittamat investoinnit aiheuttavat paineen nostaa siirtohintoja. Suunnitelmissa on korottaa siirtohintaa tämän vuoden aikana, mutta päätöstä asiasta ei ole vielä tehty. Korotus tulee olemaan maltillinen ja pyrimme myös jatkossa pitämään asiakkaidemme siirtohinnan vakaana.

Verkko-Jarkko

Jarkko Helin