EKO-miehen mietteitä talven keskellä

12.1.2016

Talvi näytti parhaat puolensa tammikuun alussa. Kireitä pakkasia riitti koko Suomeen joista saimme nauttia. Merikarvialaisia onni lykästi myös melkoisella lumikuurolla. Lykästi, aivan…muutaman hikisen lumenluontitunnin jälkeen voivat merikarvialaiset nauttia pehmeän pakkaslumen tuomasta hyödystä. Pakkaslumihan on mitä mainion eriste niin luonnolle kuin taloillekin. Pakkaslunta kun jaksaa ja viitsii asetella talon reunustalle pitää se kylmää ilmaa mukavasti loitolla ja pienentää vedontunnetta.

Myös ulkoilukelit alkavat olla mitä mainiointa. Illan siimeksessä kun käy ulkoilemassa, niin mieli virkistyy ja kunto kohenee. Ulkoilun jälkeen voi vaikka nauttia yösähköllä lämpenevän aina valmiin kiukaan lämmöistä. Takkaan kannattaa myös sytyttää tuli ja nauttia sen loimusta. Näin säästää myös sähköä joka kovilla pakkasilla koko Suomessa ylitti historiallisen 15 100 MW:n rajan.

Vaikkei sähköpula nyt ihan ovella kolkutakaan, kannattaa myös sähkönkäyttöä siirtää yöajalle, mikäli se vain on mahdollista ja kireinä pakkaspäivinä pitää tulta takassa. Tosi täyttä nautintoa takan loimusta ei Ekomieskään saa, koska possun takakoiven juuri syötyään pitää makkaranpaisto jättää virtuaalitasolle.

Pimeinä talvi-iltoina on hyvä miettiä tulevaa kesää ja auringonpaistetta. Nyt on erinomainen aika hankkia aurinkosähköjärjestelmä kotiin ja tehdä ekoteko josta hyötyy itse ja myös tulevat sukupolvet. Järjestelmien hinnat ovat viime aikoina tulleet alas. Lammaisten Energian ja Satmaticin välille juuri tehty sopimus SUN-aurinkosähköjärjestelmien toimituksesta alentaa entisestään hintoja ja helpottaa hankintaa.

Aurinkoisia kesäpäiviä odotellessa onnellinen aurinkosähköjärjestelmän omistaja voi huolettomana odotella kesää.

Kesä kaikilla, onni toisilla!

Terveisin

Ekomies-Jari