Aurinko tuo virran Kurrun kanalaan

8.7.2016

Maatalousyrittäjä Heikki Kurru toivoo kesästä tulevan aurinkoinen, sillä hänen pihapiiriinsä asennettiin kesäkuussa melko suuri, teholtaan 20 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä. Yhteensä aurinkopaneeleja tuli 85 kappaletta. Kurru painottaa, ettei aurinkopaneelijärjestelmä ole pelkästään tämän päivän investointi, vaan sillä tähdätään tulevaisuuteen.

- Uusiutuvaan bioenergiaan saa jotain avustusta, mikä oli tärkeää investointivaiheessa. Järjestelmän takaisinmaksuaika on kuudesta kahdeksaan vuotta. Tällä hetkellä ei ole toista investointikohdetta, joka maksaisi itsensä takaisin yhtä nopeasti.

Luotettava kumppanitärkeässä roolissa

Apua investoinnin koon määrittelyyn Kurru sai Lammaisten Energian energiapäällikkö Jari Puustellilta, joka auttoi oikeanlaisen järjestelmän valinnassa. Energiayhtiö on markkinoinut aurinkoenergiajärjestelmiä yhteistyökumppaniensa kanssa keväästä lähtien.

- Tämä on hankkeena mittava; edellinen tätä luokkaa ollut investointi oli Lammaisten Energian oma järjestelmä. Muut toimittamamme järjestelmät ovat olleet kolmesta viiteen kilowattia olevia, omakotitaloihin tarkoitettuja järjestelmiä, Puustelli kertoo.

Kurru arvostaa sitä, että järjestelmän toimittaja löytyi läheltä.

- Paneelien hinnat ovat pudonneet paljon viidessä vuodessa. Lisäksi tärkeää oli se, että löytyi luotettava yhteistyökumppani, joka tuo aurinkopaneelit maahan ja asentaa ne.

Aurinkoenergiajärjestelmä sopii hyvin harjavaltalaiselle tilalle, koska kotieläintilalla suurin energiantarve on kesällä, ja painottuu päiväaikaan; kanalassa työpäivä alkaa aamuseitsemältä ja jatkuu iltapäiväkolmeen.

- Aurinkoisina päivinä saan kaiken tarvitsemani sähkön aurinkopaneeleista. Ne tuottavat ainakin jotain maaliskuusta ja marraskuuhun, Heikki Kurru kertoo.

- Maataloudessa on monta puolta, mitkä tukevat aurinkopaneelien hankintaa. Ja koko tuotantoketjua ajateltaessa se on myös imagokysymys, Kurru toteaa.

Energiapäällikkö Jari Puustelli näyttä harjavaltalaiselle maatalousyrittäjä Heikki Kurrulle, miten verkkoinvertteristä saa tietoja aurinkopaneelien tuotannosta.


Teksti: Jussi Rakkolainen

Kuvat: Jussi Rakkolainen, Jarkko Helin