Ammattilaisen tekemä ilmalämpöpumpun huolto on tarpeellinen? Kyllä vai ei?

Otsikon kysymys nousee useasti esille keskusteluissa ilmalämpöpumpun toimitusten yhteydessä. Onko ammattilaisen suorittaman huolto ja puhdistus tarpeellista. Toki omistajan tekemät säännölliset puhdistukset luovat perustan ilmalämpöpumpun toiminnalle, mutta tarvitaanko vielä jotain muuta?

Ilmalämpöpumpun asentaa ja mitoittaa aina ammattilainen. Omistajan vastuulle jää helpoista perushuoltotoimenpiteistä huolehtiminen. Ilmalämpöpumpun sisäyksikössä on lähtökohtaisesti kaksi huoltotoimenpidettä, jotka omistajan pitää tehdä itse – sisäyksikön karkeasuodattimen puhdistus ja ulkoyksikön puhtaanapito.
Karkeasuodattimen puhdistus suositellaan tehtäväksi säännöllisesti, noin 2 viikon välein. Karkeasuodatin löytyy lämpöpumpusta laitteen etukannen alta. Sen voi puhdistaa imuroimalla – tai jos suodattimeen jää vielä näkyvää likaa – vesihanan alla. Suodattimen on annettava kuivua, ennen kuin sen asentaa takaisin paikoilleen.

Ulkoyksikön osalta tärkeintä on huolehtia, että ulkoyksikön sisällä pyörivän propellin väliin ei kulkeudu risuja tai muuta roskaa.
Kondenssiveden valuminen on osoitus pumpun oikeasta toiminnasta ja ilmaisenergian tuotosta – mitä enemmän vettä tulee, sitä enemmän syntyy säästöä.

Sisäyksikön puhtaudella on suora vaikutus laitteen hyötysuhteeseen. Likaisessa laitteessa teho laskee, jolloin myös kustannustehokkuus kärsii ja laitteen säästövaikutus vähenee.

Ilmalämpöpumpun lamellien puhdistus – Älä tee sitä itse

Moni ilmalämpöpumpun omistaja haluaisi huoltaa laitetta enemmän kuin ohjeistetaan. Yleisin tällainen toimenpide on lamellien puhdistus.
Ilmalämpöpumpun karkeasuodattimen alta löytyvien lamellien puhdistus kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi. Lamellit ovat ohutta alumiinipeltiä ja taipuvat helposti asiantuntemattomissa käsissä – ja usein omatoiminen huoltoyritys johtaakin siihen, että asiantuntija joutuu suorittamaan lamellien suoristuksen. Lamellien taipuminen vaikuttaa virtaavuuteen – mikä taas vähentää tehoa ja laitteen tuomia säästöjä.

Valitse itsellesi sopivin huolto

Lammaisten Energia tarjoaa kahta huoltopakettia ilmalämpöpumpuille.
Puhdistushuolto pitää sisällään toiminnan tarkastuksen, sisä- ja ulkoyksikön puhdistuksen sekä järjestelmän painemittauksen.
Perushuolto sisältää edellä mainitut palvelut ja lisäksi sisäyksikön ja lauhduttimen (ulkoyksikön) kennojen kemiallisen puhdistuksen sekä mahdollisen kylmäainelisäyksen.

Lopuksi otsikon kysymykseen:
Onko ammattilaisen tekemä ilmalämpöpumpun huolto on tarpeellinen? Oikea vastus on KYLLÄ!

Viihtyisiä ja lämpöisiä joulunodotuspäiviä
-Jari-